nuffnang

EKONOMI

ASB/ASN HARAM – JABATAN MUFTI NEGERI SELANGOR

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:
Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.
Harga Rumah Semasa Tahun 2011 Semakin Melonjak Naik?

by Staff Berita Semasa
harga rumah2 Harga Rumah Semasa Tahun 2011 Semakin Melonjak Naik?
Apabila sebut sahaja topik realiti harga rumah semasa di Malaysia hari ini, ramai yang akan garu dan geleng kepala. Terutamanya harga rumah semasa di sekitar Kuala Lumpur & Selangor. Tapi….tapi ada juga yang senyum sampai ke telinga melihat situasi sekarang ini. Adakala ramai yang beranggapan harga rumah yang ditawarkan ketika ini amat menakutkan dan tak masuk akal. Persoalannya, mampukah rakyat biasa bersedia membelinya pada harga yang luar biasa?
Okey kami berikan contoh dan situasi harga rumah di Kuala Lumpur & Selangor. Antaranya :
 •  Di sekitar kawasan Kepong, Manjalara, Segambut untuk harga rumah double storey corner lot (22×75) harganya dah mencecah antara RM500-RM600K. Anda mampu?
 • Harga rumah di Hartamas Semi-D berharga RM1.5 juta. Dah tak main ratus-ratus ribu lagi dah….Kondominimum pun sama, mudah-mudah sahaja boleh cecah RM1.3 juta. Anda mampu?
 • Sama juga dengan di Mont Kiara. Kebanyakan kondo bernilat jutaan ringgit. Kalau di One Menerung, Bangsar dengan 2000sqft kondo dah mencecah RM2.4 juta. Anda mampu?
 • Cheras sekitar Alam Damai – Harga rumah bermula pada harga RM500,000. Anda mampu?
 • Itu hanya sebilangan contoh yang dapat kami kongsikan di sini…
Takkan tiada harga rumah yang mampu milik? Ada tu memang ada. Anda boleh cuba mencari dan mendapatkannya di sekitar :
 • Sijangkang, Kuala Kubu Baru, Banting, Beranang, Bentong, Semenyih, Batang Berjuntai, Kota Puteri. Harga rumah semasa di sana boleh tahan murah lagi. Selain itu, boleh cuba cari juga di sekitar Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa. Masih banyak lagi rumah murah di sana.
 • Ataupun, cubalah mengambil inisiatif mendapatkan rumah lelong. Anda mungkin berpeluang mendapatkan harga yang lebih rumah dan “bernilai”.
Kadang-kadang mentaliti sekarang ini walaupun tak semuanya, tetapi sebilangan mahukan rumah yang mampu milik tetapi dalam pada masa yang sama bercita-cita besar mahu lokasinya di tengah-tengah Kuala Lumpur, baru urban katanya. Kalau di Bukit Belacan tak mahu, katanya “tempat jin bertandang”.
Kalau MRT dah siap nanti, lagi mencanak-canak naik harga rumah di sekitarnya. Itu sebabnya ramai ejen hartanah yang mengambil peluang ini :
 • Kalau anda nak jual rumah yang berdekatan dengan MRT, ejen hartanah akan memberikan pendapat negetif kepada anda mengatakan kononnya persekitaran akan jadi tak cantik & selesa, bising dengan harapan anda menjual kepadanya kelak. Semuanya negatif sahaja…..
 • Berlainan pula, kalau anda nak beli rumah berdekatan dengan MRT, ejen hartanah itu meletakkan pada harga yang tinggi dengan disokong kemudahan MRT selain persekitaran yang selesa. Semuanya indah belaka.
Kadang-kadang spekulasi yang melampau-lampau juga penyebabnya. Nah, kami bawakan satu contoh kepada anda. Lihat iklan harga rumah semasa untuk dijual :
harga rumah Harga Rumah Semasa Tahun 2011 Semakin Melonjak Naik?
Harga rumah RM370,000, padahal 2 tahun lepas baru (2009) bernilai RM250,000. Spekulasi juga memainkan peranan harga rumah dilihat pada angka, jauh daripada harga pasaran sebenar.
Kalau nak beli rumah, langkah-langkah yang perlu dilakukan antaranya ialah :
 1. Pertama sekali pastinya melihat harga rumah dibuka semasa hari pertama launching. Bukan 3-4 bulan baru nak tengok.
 2. Semak rekod developer/pemaju berkenaan stabil atau tidak.
 3. Kemudian, tengok master plan perancangan kawasan. Kemudahan-kemudahan yang bakal disediakan nanti. Kualiti of work semasa bina rumah tersebut perlu diambil kira dengan melihat rumah contoh mereka dan beberapa perkara lain lagi yang perlu juga diambil perhatian. Anda boleh kongsikan juga pandangan anda pada ruangan komen di bawah….
 4. Dah berpuas hati kesemuanya, baru boleh ambil keputusan bijak membelinya
Ada yang kata jangan ambil keputusan supaya jangan membeli pada waktu sekarang, betulkah begitu?
 • Ada yang meramalkan harga rumah & hartanah akan jatuh merundum dalam masa terdekat. Jadi kepada sesiapa yang beli rumah rumah terlebih nilai sekarang ini untuk tujuan pelaburan akan mengalami kerugian besar di masa akan datang.
 • Tetapi, kami dengar mendengar desas-desus yang mengatakan nilai hartanah kan jatuh merudum, teringat pula kami nilai hartanah juga pernah jatuh menjunam dari tahun 1997 lagi, tetapi akhirnya akibat masih ada perasaan takut-takut nak beli rumah ini jugalah yang sampai ke sudah tinggal menyewa tuan rumah kaya. Yang bijak mengambil kesempatan sibuk rebut rumah yang ada sekarang ini. Akhirnya lihatlah sekarang ini, harga rumah dah mencecah RM400k-RM500k.
 • Walaubagaimanapun, kalau diberikan contoh, terutamanya di sekitar Mont Kiara. memang ada benarnya hartanah di sana tidak akan bertahan lama.
 • Pendapat anda pula bagaimana?
Ya….kami faham dan rakyat Malaysia juga ada yang faham hartanah tidak boleh statik sahaja. Itu faktanya. Kalau hartanah masih bersifat statik, siapa yang nak buat rumah selepas ini? Siapa yang nak melabur bagi urusniaga jual beli rumah selepas ini? Yang pentingnya harga rumah adalah aset rumah adalah simpanan yang paling menguntungkan selepas emas. Keuntungan cukai pun kerajaan ambil banyak daripada pasaran hartanah di Malaysia. Tetapi…………..tetapi, dalam pada masa yang sama perlulah ada satu dasar yang mampu membantu golongan yang berpendapatan serdahana yang bekerja di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur dan Selangor memiliki rumah sendiri yang lebih selesa pada harga yang berpatutan.
ayam Harga Rumah Semasa Tahun 2011 Semakin Melonjak Naik? Adakala rakyat terpaksa “berkorban” untuk tinggalkan cita-cita kediaman yang penuh dengan impian dek kerana tak berkemampuan. Jadi sudah tibanya kerajaan Malaysia bertindak serius memantau daan melakukan sesuatu tindakan melihatkan keadaan harga rumah semasa sekarang ini walaupun hakikatnya, kerajaan sampai ke hari ini belum lagi berkemampuan untuk mengawal waima harga ayam sekalipun.
P/S : Kami tetap menaruh harapan dan keyakinan yang kerajaan mampu melakukan sesuatu….untuk membantu rakyatnya sendiri.


KENAPA INSURAN PENTING


WARKAH UNTUK WARGA MALAYSIA..

Kenapa? Itu mungkin soalan yang terterjah di pemikiran kita.Sebenarnya jawapannya sangat mudah. Mudah apabila kita memahami asas dan kepentingan insuran. Kehidupan sehari-hari terdedah dengan pelbagai risiko.Tidak kiralah risiko kehilangan harta benda, kecederaan dan mungkin jua kematian. Kita tidak mampu menentukan itu semua kerana ia adalah bukan kemampuanakal, tetapi kita sebenarnya boleh bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.
Contoh yang mudah, apabila sebuah rumah tidak dikunci, maka peluang dan ruang bagi seorang pencuri untuk melaksakan misinya adalah mudah. Tetapi seandainya kita mengunci dengan mangga ‘solex’, memasang ‘grill’, siap dengan CCTV yang tinggi kualiti, maka pencuri mungkin berfikir banyak kali untukmencuri. Mungkinkita kata, ‘alah, kalau dia nak curi jugak, buatlah macam manapun, tetap akandicuri’.Namun, disini ada perbezaan .Jika dibiar, mungkin hanya beberapa minit sahaja barang kita hilang.Tetapi bagi kes kedua, pencuri mungkin terpaksa memerah keringat untuk dan mengambil tempoh yang lama berbanding yang pertama. Kalau mengikut teori perniagaan, sudah pasti ‘turnover’ bagi pencuri tersebut adalah tidak efektif dan pasti ‘Return on Invesment’ adalah rendah.
Pernah satu ketika seorang sahabatRasulullah SAW bersama Rasulullah bermusafir, lalu apabila tiba di satu tempat, lelak iini ‘parking’ untanya disebuah tempat tanpa mengikatnya. Rasulullah SAW bertanya tentang perbuatannya itu. Lelaki ini menjawab dengan ‘tawakkal kepada Allah’. Lalu Rasulullah SAW menyatakan ‘Ikat dulu untamu, kemudian barulah bertawakkal’

Risiko dalam kehidupan adalah perkara yang tidak boleh dielak, kerana masa depan tidak kita ketahui. Lalu, risiko ini boleh dipindahkan, dikongsi, dielak dan boleh dibuang.Ia bergantung kepada keadaan.
Insuran adalah salah satu dari kaedah berkongsi risiko.Dahulu, elemen insuran ini adalah bersifat tanggungjawab sosial, tetapi kini ia telah menjadi satu institusi kewangan yang penting di dunia. Secara spesifik, ia adalah elemen dari perlindungan kepada kerugian kewangan atau ‘financial loss’.
Oleh itu,jangan kita terlalu berkira dengan jumlah yang diinsurankan kerana ia melibatkan risiko yang tinggi apabila berlaku kejadian yang tidak diingini. Ada dikalangan kita menyatakan ‘kita ambik insuran yang minimum sahaja, third party pun tak pa’.Akibatnya, simpanan (kekayaan) kita terpaksa digadaikan untuk proses pembaikan atau membayar baki pinjaman atau membeli kenderaan baru!
Itu belum dikira dengan risiko kemalangan diri dan rawatan perubatan.Ramai dikalangan kita penjawat awam yang menyatakan, ‘saya ada hospital kerajaan untuk membiaya rawatan perubatan’. Tidaklah menjadi satu kesalahan kerana ia adalah manfaat perkhidmatan awam kepada kita. Namun, sebagai penjawat awam yang berdedikasi, kita perlu tahu tidak semua perkhidmatan kesihatan percuma diberi kerajaan. Dengan insuran kesihatan, anda mungkin mendapat manfaat yang lebih kerana ia ditanggung oleh insurer(takaful), ditambah lagi dengan rawatan perubatan di hospital swasta yang lebih pantas dan cekap.
‘Alah, sama je. Kita bayar bulan-bulan tu untuk bayar rawatan tulah’. Memang benar, dengan caruman itu, kita akan berkongsi risiko dengan pihak insurer(takaful). Dengan inovasi industri insuran hari ini, sebenarnya produk seperti perlindungan dan pelaburan adalah kaedah untuk kita meningkatkan kekayaan di masa hadapan.Andainya kita membayar RM200 sebulan untuk perlindungan kesihatan, pada sesuatu tempoh matang, kita akan mendapat kembali caruman kita dengan penuh malah memperoleh dividen dan keuntungan yang tinggi. Malah, jika ditinjau pasaran industri insuran hari ini, keuntungannya jauh lebih tinggi dari ASB yang kita carum tiap-tiap bulan itu.Rata-rata merekodkan dividen dan nilai tunai mencecah dua angka.
Insuran dan takaful bukan sahaja melindungi kekayaan, dan mengurangkan risiko, malah mencipta kekayaan!

TPR FARAH SHUHADA BINTI RAMLI
TIMBALAN PENDAKWA RAYA
NEGERI SEMBILAN

Lawati Laman Sesawang ini di KENAPA INSURAN DIRI PENTINGMotorola Perkenalkan Tablet ET1 Bertaraf Usahawan
KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) -- Motorola Solutions, Inc., penyedia perkhidmatan dan produk komunikasi untuk perusahaan dan pelanggan pengguna, telah memperkenalkan tablet ET1.

Dalam satu kenyataan hari ini, Motorola berkata tablet itu merupakan yang pertama dalam kategori baru muncul komputer tablet berkelas perusahaan yang direka untuk kepelbagaian pasaran menegak.

"ET1 membawa pengalaman pengguna kelas pengguna kepada peranti berkelas perusahaan sebenarnya yang termasuklah ketahanan yang dipertingkatkan, pilihan pengimbas kod bar dan pembaca jaluran bermagnet serta perisian sistem terjamin.

"Aksesori perindustrian utama seperti stesen caj semula pelbagai slot terjamin turut disediakan," kata naib presiden korporat Motorola Solutions Asia Pasifik, Phey Teck Moh.

"Sebagai peneraju perkomputeran mudah alih, kita memberi perkhidmatan kepada ramai pengguna perusahaan di keseluruhan industri menegak dan bekerjasama rapat dengan pengurus IT bagi menangani kebimbangan masing-masing.

"Kita menyaksikan pertambahan pekerja mudah alih sebagai antara keperluan trend baharu muncul utama yang perlu disediakan. Unjuran industri ialah 36 peratus akan bergerak menjelang 2013 seluruh dunia," kata Phey.

-- BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jgn percaya nuffnang ni.... cuba klik kalau tak percaya

Pelawat

Bean


aiman

IKLAN

 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
Advertise Now!