nuffnang

BERITA DARI LUAR

Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!

by Staff Utusan Harian Cyber on October 20, 2011

palestin Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!
Kalau satu dunia bersatu terutamanya negara-negara Islam…Israel tidak akan naik lemak punya…Penceroboh negara yang ditakuti kebanyakan negara dunia ketika ini. Sehinggakan kalau anda nak cari negara polis dunia seperti Amerika pun, tiada tempat lain yang boleh anda jumpa selain di “tapak kaki Israel”. Cukup berpengaruh dalam segala perkara dan bidang.
Selagi tiada tindakan berani daripada pertubuhan yang dianggotai oleh negara-negara Islam di dunia & tidak bersatu, hanya megah pada nama sahaja selagi itulah tindakan kejam & angkuh Israel akan terus dilihat seperti “dihalalkan” oleh masyarakat dunia dalam keadaan “terpaksa”. Kalau kutuk pun elihatan pada masa itu sahaja, yang mana akhirnya nanti akan kembali sunyi sepi seolah-olah macam tak ada apa-apa yang berlaku….
palestin2 Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!
‘ISRAEL’ bukan negara tetapi umpama penyakit/virus/parasit yang berjangkit denagan nama saintifiknya ‘Zionism’. Seperti raksasa yang muncul di tanah suci Baitulmaqdis. Holocaust terbukti senjata ideologi terhebat sehingga Israel dianggap sebagai “Negara Korban” dan kebal dari segala kritik meskipun mereka memiliki bom nuklear dan sering melakukan pencerobohan, penindasan & jenayah.
Ya…Bukan semua Yahudi daripada Bani Israel, bukan semua yahudi mengamalkan Taurat. Yahudi celup yang banyak dapat “nobel price”. Walaubagaimanapun, Yahudi tetap Yahudi. Yahudi dengan Islam adalah 2 entiti yang berasingan. Ibarat air dengan minyak yang tak bercampur. Kecuali memilih antara satu di antara kedua-duanya.
  • “Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik ….” [Al-Ma’idah : 82]
  • “Orang-orang Yahudi dan Nashrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka …” [Al-Baqarah : 120]
  • Sesungguhnya orang-orang kafir itu adalah musuh yang nyata bagimu” [An-Nisa : 101]
palestin4 Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!
Kenapa kami tiba-tiba bangkitkan isu penceroboh seperti Israel ini? Nah….ini isunya…..kalau 2 minggu sebelum ini Israel dan Amerika menentang keras dengan terus menunjukkan sikap angkuh mereka kononnya merekalah yang berkuasa……semua kena ikut cakap mereka.
TEL AVIV – Rejim Israel sekali lagi menunjukkan sikap biadap dan angkuh mereka kepada dunia apabila Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman baru-baru ini mengugut kesan buruk akan berlaku jika Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meluluskan permohonan Palestin untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai negara anggota penuh.
Lieberman mengeluarkan kenyataan kasar itu selepas Presiden Palestin, Mahmoud Abbas menghantar borang permohonan kepada badan dunia itu semasa Perhimpunan Agung PBB di New York, Amerika Syarikat (AS), Jumaat lalu.
Sebelum ini, Lieberman pernah mencadangkan Israel memutuskan hubungan dua hala dengan kerajaan Pihak Berkuasa Palestin (PA) pimpinan Abbas yang memerintah sebahagian kecil Tebing Barat, jika Palestin berjaya mendapatkan pengiktirafan dunia tanpa berunding dengan Israel.
Sekutu utama rejim Zionis, AS menegaskan akan menghalang permohonan Palestin menggunakan kuasa veto, bermakna harapan Palestin untuk mendapat keanggotaan penuh di PBB tidak akan menjadi kenyataan. Namun Israel tetap bimbang Palestin akan mendapat sokongan majoriti di Perhimpunan Agung PBB dan diiktiraf sebagai negara merdeka bukan anggota walaupun selepas Washington mematahkan percubaan Palestin itu menggunakan kuasanya di Majlis Keselamatan.
“Jika permohonan Palestin itu diluluskan oleh Perhimpunan Agung PBB, dan apa sahaja tindakan yang diambil tanpa persetujuan Israel akan menyebabkan tindak balas tegas,” katanya semasa wawancara dengan Radio Israel.
Rejim Zionis dan AS menuntut pembentukan negara merdeka Palestin dicapai melalui rundingan damai dengan Israel namun setakat ini, semua rundingan sejak 20 tahun lalu tidak membawa sebarang kesan disebabkan kedegilan Israel yang terus membina penempatan haram Yahudi di tanah Palestin. Sementara itu, Abbas, kelmarin, sekali lagi menggesa Majlis Keselamatan PBB supaya membincangkan permohonan Palestin itu secepat mungkin dan memberi keputusan segera.
Palestin sebelum ini menghadapi cabaran getir bagi memperoleh sembilan undi yang masih diperlukan untuk kelulusan. Tanpa undi minimum tersebut dalam badan yang terdiri daripada 15 anggota itu, Amerika Syarikat (AS) akan terlepas daripada keperluan untuk menggunakan kuasa vetonya bagi menyekat permohonan Palestin. Pada ketika ini, US memang sudah menggunakan kuasa veto. Tetapi, ianya boleh dihalang dengan undian daripada 9 ahli security council, termasuk tiga anggota bukan tetap.
Kalau sebelum ini ramai menjangka Palestin hanya dapat memastikan enam undi sokongan dalam Majlis Keselamatan iaitu daripada China, Rusia, Brazil, Lebanon, India dan Afrika Selatan. Tiga negara anggota bukan tetap, Gabon, Nigeria dan Bosnia belum mendedahkan sama ada mereka akan mengundi untuk menyokong keanggotaan Palestin.
Jika pengundian menunjukkan Palestin tidak mendapat cukup undi yang diperlukan dan AS tidak perlu menggunakan kuasa vetonya. Lazimnya Majlis Keselamatan tidak mengambil masa melebihi 35 hari untuk mengkaji dan menilai permohonan bagi menganggotai PBB kerana pada Julai 2011 sebelum ini pun, permohonan Sudan Selatan, negara anggota PBB ke-193 dan terbaru menyertai badan dunia itu, diluluskan dalam masa beberapa hari sebelum dibawa ke Perhimpunan Agung PBB (UNGA) untuk pengesahan.
Pada 1947, fatwa Al-Azhar menyatakan haram membahagikan tanah antara Arab dan Yahudi di Palestin dan haram mengiktiraf kewujudan negara Israel di Palestin.
Pada 1956 fatwa Syaikhul Azhar dan Mufti Mesir ketika itu, al-Imam al-Akbar al-Syaikh Hassan Makmum menyatakan menjadi fardu ain ke atas Muslimin semua untuk membebaskan bumi Palestin kerana Islam tidak mengenal persempadanan antara negara.
palestin6 Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!
Jadi perlukah masyarakat Islam terutama warga asal Palestin mengharapkan belas ehsan dari US dan Israel untuk mengwujudkan negara Palestin yang merdeka ? Majoriti penduduk kedua-duanya dan pemimpin nombor satu beragama Nasrani. Dalam pada masa yang sama mereka masih lagi terbayang-bayang kekalahan tentera Keristian pada tentera Islam dalam Perang Salib. Yahudi musuh utama Islam akan berbuat apa-apa sahaja asalkan menang dan berkuasa . Seolah-oleh dunia ini mereka yang punya. Walaubagaimanapun, ada sedikit berita gembira ketika ini :
Palestinians have 8 votes in Security Council
RAMALLAH: The Palestinians have secured eight Security Council yes votes for their UN membership bid, just one short of the nine they need, the Palestinian foreign minister said on Thursday. Speaking to reporters in Ramallah, Riyad Al-Malki said he had received assurances from two additional nations — Nigeria and Gabon — that they would vote in favor of the Palestinian bid for full state membership at the UN.
“We have eight states that will vote for Palestine in the Security Council,” he said. “We are working hard to have a ninth and a tenth.”
Al-Malki said the Palestinians have assurances of “yes” votes from Lebanon, Russia, China, India, South Africa and Brazil, in addition to the new confirmations from Nigeria and Gabon.
“We are working on Bosnia, Colombia and Portugal,” he added, saying he was scheduled to visit Bosnia shortly, and Palestinian president Mahmud Abbas will make stops in Colombia, Portugal, Honduras and the Dominican Republic in October. Abbas will also deliver an address in Strasbourg on Oct. 6, he said.
The Palestinians need to secure at least nine Security Council votes in favor of their membership bid for it to be approved and advanced to the General Assembly. Even with the requisite nine votes, the United States has pledged to use its veto to block the request, but the Palestinians hope they can at least claim a diplomatic victory by securing a majority in the Security Council.
Meanwhile, thousands of employees at UN schools in Gaza are striking to protest the suspension of their chairman for political activities apparently linked to Hamas. Thursday’s strike closed the UN’s 238 schools in Gaza, affecting more than 220,000 students. It’s the latest flare-up between the United Nations, which runs many Gaza schools and clinics, and the militant group Hamas, which rules the territory.
The UN Relief and Works Agency, which assists Gaza refugees, suspended union chairman Suhail Al-Hindi from his job as a teacher for three months this wee, citing unspecified political activities. Union officials say the strike could be extended to UN clinics if Al-Hindi is not reinstated soon.
palestin7 Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!!
Okey setakat ini, negara-negara yang sudah memberikan jaminan untuk memberikan undi kepada Palestin adalah :
1) Nigeria
Nigeria adalah antara kuasa ekonomi utama Afrika selain Afrika Selatan dan Mesir. Dengan separuh populasinya merupakan orang Islam, sentimen agama dilihat menjadi sebahagian daripada faktor keputusan Nigeria menyokong kemerdekaan bagi Palestin. Mungkin..
2) Gabon
Hubungan Gabon dan Israel kmai lihat tidak begitu jelas dan tidak menampakkan mereka akan menyokong atau membantah Israel. Ditambah lagi Gabon menyuarakan akan berkecuali daripada mengundi tentang isu ini. Pada awalnya kami merasakan Gabon tidak akan mengundi. Maka tiada undi untuk kemerdekaan Palestin tetapi jaminan yang diberikan Gabon kepada Palestin kelak, membuatkan kami sebagai rakyat Malaysia hargai keputusan mereka
3) Lebanon
Lebanon mempunyai sejarah yang kurang enak dengan Israel. Pasti anda masih ingat dahulu tahun 2006 mereka pernah diserang oleh Israel di Beirut? Mereka juga sering diinvasi oleh Israel dan menjadi tempat pengintipan terhadap Israel. Kemungkinan besar ini antra sebab Lebanon menyokong kemerdekaan Palestin.
4) Russia
Russia mempunyai sejarah komunisme yang kuat. Sebagai kuasa Soviet suatu ketika dahulu, mereka mempunyai sejarah yang tidak baik dengan orang Yahudi. Ditambah pula Russia baru-baru ini menyuarakan pendirian terbuka menyokong Palestin. Boleh semak link ini, http://rt.com/politics/russia-palestinians-israel-state-united-nations-387/. Kemungkinan besar Russia akan menyokong kemerdekaan Palestin. Walaupun Rusia memang berfahaman komunis secara politik tetapi majoriti mereka ialah Russian Orthodox (satu mazhab Kristian paling konservatif) dan  pada masa yang sama mereka menyokong kemerdekaan Palestin.
5) China
Surprise juga kami. Sebab sebelum ini kami merasakan China akan fikir dari segi ekonomi sebelum menentukan keputusan bagi undi mereka. Faktanya US menghalang kerana Israel sekutu kuatnya, dan kita tahu China banyak bergantung kepada US dari segi ekonomi. Sekiranya China mengambil kira soal ekonomi, pasti mereka akan menentang pembentukan Palestin. Tambahan pula, mereka ada isu dalaman dengan Tibet dan Uyghur yang menuntut kemerdekaan. Menyokong Palestin bermaksud menyokong kemerdekaan. Kemungkinan besar China akan membantah kemerdekaan Palestin. Tetapi akhirnya dilihat sekarang China telah memberikan jaminan untuk mengundi kemerdekaan Palestin. Yang pastinya, China tidak akan menggunakan kuasa veto untuk menentang pengundian ini.
6) India
India merupakan sekutu kuat Israel di Asia. Mereka mengimport banyak senjata daripada Israel, dalam kata lain, mempunyai hubungan ekonomi yang kuat dengan Israel. Jika diambil kira dari sudut ekonomi dan hubungan diplomatik, India pasti akan menyebelahi Israel. Namun begitu, India mempunyai populasi Muslim yang signifikan. Sebarang tindakan membantah kemerdekaan Palestin akan membuatkan negara mereka huru-hara, tambahan pula India harus mengambil kira sentimen penduduk Kashmeer yang beragama Islam. Jadi mungkin ini antara sebab jaminan undi diberikan kepada Palestin. Keputusan ini juga dilihat agak memeranjatkan kami jika ianya menjadi realiti terutamanya keputusan sebesar ini bagi negara kuasa besar seperti India.
7) Afrika Selatan
Sama seperti Brazil, Afrika Selatan sering menjadi orang tengah. Populasi orang putih Afrika Selatan suatu ketika dahulu yang mengamalkan apertheid juga memihak lebih kepada Israel, termasuk dalam pemerdagangan senjata nuklear. Tetapi Israel juga antara negara yang lantang mengutuk dasar apertheid Afrika Selatan. Populasi orang hitam di Afrika Selatan kebanyakannya tidak menyenangi tindakan Israel yang melakukan kekerasan terhadap Palestin. Hubungan ini bertambah retak bila Afrika Selatan memanggil semula wakil kedutaannya di Israel kerana isu flotila. Kemungkinan besar Afrika Selatan akan menyokong kemerdekaan Palestin seperti jaminan mereka lakukan baru-baru ini.
icon cool Palestin Terus Dapat Sokongan Untuk Merdeka. Amerika Semakin Tertekan!! Israel Pitam!! Brazil
Brazil merupakan neutralist dalam konflik Israel-Palestin. Ia juga sering memainkan peranan dalam rundingan damai Israel-Palestin. Memandangkan Brazil antara kuasa ekonomi utama dunia, sebarang keputusan tentang konflik Israel-Palestin (atau dalam kes ini, kemerdekaan Palestin) akan memberi impak terhadap hubungan ekonomi dan politik Brazil kepada Israel. Dari segi demografi, terdapat populasi signifikan Yahudi di Brazil. Tetapi, ia masih dilihat faktor kecil untuk menidakkan keputusan Brazil memberikan jaminan undi kepada Palestin.
Rasa-rasanya Palestin boleh menang tak? Jaminan ketika ini yang diberikan adalah sebanyak 8 undi. Tinggal satu undi lagi……
P/S : Sepatutnya berita-berita di Malaysia jangan sebut Israel sebagai sebuah  tetapi penceroboh. Israel tiada hak untuk diiktiraf sebegitu rupa…
PP/S : Adakah anda merasakan Palestin akan mendapat kemerdekaan seperti yang mereka impikan selama ini daripada  Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai sebuah negara yang dibahaskan oleh Majlis Keselamatan PBB?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jgn percaya nuffnang ni.... cuba klik kalau tak percaya

Pelawat

Bean


aiman

IKLAN

 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
 IKLANKAN PRODUK ANDA DISINI
Advertise Now!